LED-belysning

Reportasje fra EiendomsMegler 1 Boligavisen (20.10 2010):


Johan Rygg er opptatt av utviklingen som skjer rundt belysning. Med utfasingen av glødepæren er det LED som spås å ta over som lyskilde i hjemmet.

Siden Thomas Alva Edison presenterte verden for glødepæren nyttårsaften 1879, har verden vært et lysere sted. Glødepæren er imidlertid inne i sine aller siste år, før salget av den avvikles 1.september 2012. Da tar salget av LED over.

I EU-området finnes det omtrent 3,5 milliarder glødepærer. Brorparten av energien pærene mates med kommer ut som varme, ikke lys. Fattige 5% går med til det som er den egentlige, lysende oppgaven. Glødepærene er ikke energieffektive nok. Nå erstattes de med LED, strømforbruket i Europa skal ned. Det kan medføre besparelser på 80% sammenlignet med utgiftene som i dag går til belysning.

GLØDEPÆREN FORSVINNER

Utfasingen er i gang. I september i 2009 ble produksjon og import av alle matte glødepærer i tillegg til klare pærer over 80 watt forbudt, i september i år ble salget av klare pærer over 65 watt avsluttet. I september 2012 er det slutt for glødepæren. Innen da må alternativene være klare. Butikkene selger ut det de har på lager og LED tar over.

Diodene sender lyset rett fram, noe som gir et direkte og presist leselys.

Light Emitting Diode (LED) er elektrisk energi omdannet til lys. LED består av bittesmå dioder festet på kretskort, drevet med lavvolt.

– I første omgang gjelder endringene glødepærene, deretter vil turen gå til halogenpærene og kvikksølvpærene med vanlig nettspenning, som heller ikke tilfredstiller miljøkrav, mener Johan Rygg hos Rygg Belysning på Randaberg.

Norsk Kunnskapssenter for Lys bekrefter det han sier.

Utvalget av LED-lamper er voksende. Noen av dem kan skrus av og på ved at man tar på dem med en lett berøring.

MILJØUTFORDRING

Norsk Kunnskapssenter for Lys og Grønn Hverdag ser utfordringene med overgangen fra glødepærer til LED når mange forbrukere skal kvitte seg de gamle pærene. Både de vanlige glødepærene, sparepærer, halogenpærer og lysstoffrør inneholder kvikksølv og bly og representerer en miljøtrussel. Lyspærene kan leveres der de kjøpes – i elbutikker, lampeforretninger eller i dagligvarebutikker.

STORE FORANDRINGER

Både Johan Rygg og Stina Sunde Wahlberg hos Rygg belysning ser at utfasingen av glødepærene innebærer store forandringer: Noen av dem byr på utfordringer, de fleste endringene innebærer muligheter:

– Det vil merkes positivt på strømregningene. Det vil også kjennes på temperaturen i rom at pærene ikke lenger varmer på samme måte. LED sender i tillegg lyset ut på en annen måte – det lyser rett fram,

Dioder på bånd: LED-lyset gir mulighet til å belyse på en ny måte og på nye steder. Båndet kan for eksempel festes til bokhyller eller under bordplater for å gi effektlys og stemning.

i motsetning til glødepæren som lyser i alle retninger. Det vil endre hvordan man kan lyse opp et rom og øke muligheten for å effektbelyse bestemte gjenstander. De ørsmå LED-lysene kan plasseres på steder man ikke har kunnet belyse tidligere, orienterer Stina Sunde Wahlberg.

– Det er lett å bli begeistret over LED-belysningen. Det er spennende og interessant å følge den rivende utviklingen, synes Wahlberg. Hun henter fram noen ruller som kan minne om kantebånd tiltenkt gardiner:

– Båndet med små dioder kan kjøpes som metervare, viser hun. Omtrent fem millimeter bredt er det, og kan festes hvor det skal være.

– Siden varmeutviklingen ikke fungerer på samme måte som tilfellet er med glødepærene, er det få begrensninger på hvor man kan ha LED-lyset, forteller hun.

Bånd med dioder på fem millimeter gjør at lyskilden ikke er synlig, men effekten stor. LED i metervare fås etter hvert i forskjellige fargetoner og styrker.

Sporene gjør at LED-pæren ser ut som en prestekrage. De er der for å lede vekk varme.

RASK UTVIKLING

LEDs største fiende er imidlertid nettopp varmeutvikling og spenningsfor- skjeller. Produsentene jobber med utvikling som skal imøtekomme disse utfordringene. LED-lyset fungerer absolutt optimalt i kjølige omgivelser. Siden lyset er en liten chip er utgangspunktet et helt annet enn for en glødepære:

– LED-lyset er robust med tanke på støt og slag. De tradisjonelle pærene har en glødetråd som hetes kraftig opp og er skjør når det kommer til vibrasjoner, sammenligner Wahlberg.

– Diodene er på sin side ømfintlige når det kommer til varme og kan reagere på spenningsforskjeller i strømnettet, forteller Stina Sunde Wahlberg. Å utvikle løsninger som imøtekommer krav til pålitelige løsninger og forbrukernes ønsker er produsentenes utfordring i videreutviklingen av LED- belysningen, og særlig nå i tiden fram mot utfasingen av glødepæren i 2012.

– De siste årene har det vært fokus på hvordan det er viktig å skape LED-løsninger som som gir et varmt lys som passer inn i nordiske hjem og interiør. En annen utfordring har vært å utvikle muligheten for dimming og senket belysning. Mye har skjedd, samtidig som vi hele tiden ser ny utvikling. Det siste året har mye forandret seg. Det går fort, konstaterer Johan Rygg, selv om han også ser fram til det store gjennombruddet:

Det finnes minst like mange måter å strømforsyne LED på som det finnes produsenter av LED-belysning. Behovet for å finne felles standard er stort. Zhaga er et nyetablert verdensomspennende konsortium som består av produsenter innen LED-belysning. Sammen skal de arbeide for felles stan- dardisering av drivere for LED. Når dette kommer på plass vil det bli enklere for produsenter av utstyr til lysstyring å komme opp med gode og mer universelle løsninger, og det vil bli lettere for forbrukeren å finne optimale erstatninger for glødepæren.

MÅ KJØPE NYE LAMPER?

– Mange lurer på hva som vil skje med pærene de har når utfasingen er over og salget av glødelamper slutter, forteller Johan Rygg hos Rygg belysning på Randaberg. Han beroliger:

– Det finnes LED-pærer med sokkel tilpasset dagens lamper, prismekronene trenger ikke forsvinne. Man trenger ikke skifte ut alle lampene sine. Om en lampe er beregnet for en styrke opp mot 60 watt, dreier det seg om varme- utviklingen som kommer av en 60 watts pære, ikke lysstyrken. En LED-pære vil ikke komme opp mot dette, varmeutviklingen er ikke av samme kaliber: LED utvikler varme, men har ikke varmestråling på samme måte som en glødepære. Lyset vil være like sterkt, men wattstyrken vil ikke være på mer enn 3w. Som lyskilde ville det gjerne tilsi 80 watt, sammenlignet med de gamle glødepærene, forteller Rygg.

Når tiden så kommer til å kjøpe nye lamper der LED er lyskilde, kommer den store endringen. Lampen vil sannsynligvis utleve lysdiodenes levetid. LED-lyset kan lyse i opptil 80 000 timer. Når diodene slutter å virke etter tjue-tredve år, skifter man sannsynligvis ut hele lampeløsningen. Det trenger altså ikke være så lenge til vi tar vår siste pære.

Av Kristin Dugstad Vestrheim. Foto: Jan Inge Haga.

FINN UT MER OM LED:

www.lyskultur.no

www.offentligdrift.no

www.energiprodukter.no

0 kommentarer til “LED-belysning”


Kommentarer er stengt